PREMIZE

Romania si omenirea traverseaza o perioada in care raspandirea virusului SARS CoV-2 a afectat si afecteaza deopotriva viata economica, viata sociala, drepturile si libertatile omului recunoscute prin tratate internationale.

Pandemia COVID-19 a determinat autoritatile sa recurga la un set de masuri restrictive care a condus la inchiderea sau restrangerea activitatilor pe diferite segmente de activitate. Acest fapt a schimbat brusc comportamentul social, afectand in mod semnificativ psihicul maselor sociale si a impins in zona de faliment mai multe sctoare de activitate.

Avand in vedere ca Autoritatile Statului Roman au impus o serie de masuri care s-au dovedit in mare parte a fi cu o eficienta scazuta sau chiar ineficiente, propunem spre adoptare prin Ordonanta de Urgenta, un set de masuri in acord cu drepturile garantate de Constitutie, normele epidemiologice universal valabile si cu scopul de a relansa economic si social Romania

Pandemia “NU trece de la sine”. Din punct de vedere epidemiologic, epidemia COVID-19 se poate incheia atunci cand, pe o perioada de minimum 3 luni, cel putin 70% din populatia afectata este imunizată. Avand in vedere ca procesul de vaccinare este unul de durata si fara efecte clar definite/demonstrate, societatea trebuie sa invete sa convietuiasca cu virusul, minimizand in acelasi timp efectele negative produse de acesta.

PROPUNERI

 1. Eliminarea TUTUROR restrictiilor de circulatie indiferent de ora, zona si cazuri raportate la mia de locuitori
 2. Eliminarea TUTUROR restrictiilor impuse TUTUROR agentilor economici si inlocuirea acestora cu urmatoarele:
  • a. Toti agentii economici care desfasoara activitate la un punct de lucru cu mai mult de 3 angajati, vor avea obligatia de a testa prin metoda RT-PCR saptamanal toti angajatii sau prin metoda de testare rapidă a Antigenului SARS-CoV-2 la un interval de 3 zile. In cazul in care angajatul a fost infectat, obligativitatea se va reduce la determinarea cantitativă a anticorpilor antiSARS-CoV-2 de tip IgM/IgG lunar; pe perioada in care valoarea IgG este una pozitiva, neimpunandu-se testarea de tip RT-PCR sau de tip ANTIGEN pentru detectia virusului. Costul testarilor si al serviciilor medicale conexe vor putea fi deduse din impozitul pe profit.
  • b. Toti agentii economici care lucreaza cu publicul (restaurante, hoteluri, baruri, cluburi, organizatori de evenimete, media etc) vor permite accesul publicului in punctele de lucru sau in zonele in care isi desfasoara activitatile comerciale, fara limita numerica de persoane sau reguli de distantare, doar daca persoanele/clientii/vizitatorii prezinta la intrare unul dintre urmatoarele documente:
   • i. Buletin de Analize pentru identificarea prin metoda RT-PCR a virusului SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 72 de ore anterior, continand un cod de bare care prin scanare va certifica pe siteul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul NEGATIV.
   • ii. Buletin de Analize pentru identificarea rapidă a antigenului SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu maximum 24 de ore anterior, continand un cod de bare care prin scanare va certifica pe siteul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul NEGATIV.
   • iii. Buletin de Analize pentru identificarea Anticorpilor antiSARS-CoV-2 de tip IgG cu rezultat pozitiv, efectuat cu maximum 30 de zile anterior, continand un cod de bare care prin scanare va certifica pe siteul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul POZITIV.
   • iv. Certificat de Vaccinare cu un vaccin care ofera protectie de tip Anticorpi si cu Buletin Analize Confirmare Rapuns Imunitar continand cod de bare care prin scanare va certifica pe siteul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul POZITIV, NU MAI VECHI DE 90 de zile
 3. La intrarea in tara se va impune solicitarea acelorasi documente mentionate la punctul 2.b. In cazul in care cetateanul care doreste sa intre in Romania NU detine un astfel de document, va avea obligatia de a se testa contra cost pentru detectia virusului SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR în unități mobile de recoltare probe biologice autorizate, special amenajate pentru această activitate medicală. In cazul in care cetateanul român refuza testarea, va avea obligatia carantinarii pentru 14 zile in locatii amenajate de către autoritati sau la adresa de domiciliu/reședință, cu stricta monitorizare din partea autoritatilor. În cazul în care cetățeanul de altă naționalitate decât cea română refuză testarea, acestuia i se va interzice intrarea pe teritoriul României. In cazul in care rezultatul testului este POZITIV, cetateanul român are obligatia de a se izola la domiciliu sau la adresa de reședință pana la obtinerea dreptului de a parasi carantina prevazut la punctul 6. În cazul în care rezultatul cetațeanului de altă naționalitate decât cea română este POZITIV SARS-COV-2, persoana va fi carantinată conform punctului 6., într-un centru desemnat de către autorități sau la o adresă aleasă de către persoana respectivă.
 4. Eliminarea TUTUROR restrictiilor in ceea ce priveste INVATAMANTUL de STAT, cu respectarea normelor prevazute la punctul 2.a. Testarea personalului si a elevilor/studentilor va fi asigurata in mod gratuit din fonduri GUVERNAMENTALE prin buget alocat direct institutiei publice de invatamant, serviciile de testare fiind prestate de catre Directiile de Sanatate Publica Județene sau a Municipiului București sau de catre Unități Sanitare autorizate.
 5. Eliminarea TUTUROR restrictiilor in ceea ce priveste INVATAMANTUL PRIVAT, cu respectarea normelor prevazute la punctul 2.a. Testarea personalului si a elevilor/studentilor va fi asigurata din fondurile Institutiei Private de Invatamant cu posibilitatea de a deduce din impozitul pe profit valoarea testelor si serviciilor medicale conexe aferente sau de catre elevi/studenti.
 6. Înlăturarea restrictiei de a parasi domiciliul/reședința in cazul in care o persoană a fost depistată POZITIV SARS-CoV-2 prevazuta in Ordinul MS nr. 414/2020 ART1. și Ordinul MS nr. 1513/2020 Punctul C 1 a) si inlocuirea acesteia cu restrictia de a parasi domiciliul/reședința in cazul in care pacientul este depistat POZITIV SARS-CoV-2 pana la obtinerea unui rezultat NEGATIV la testarea prin RT-PCR cumulat cu un rezultat POZITIV la testarea serologică cantitativă a Anticorpilor anti SARS-CoV-2 de tip IgG si rezultat NEGATIV la testarea cantitativă a Anticorpilor Anti SARS-CoV-2 de tip IgM sau pana la obtinerea unui rezultat NEGATIV la testarea prin RT-PCR, cumulat cu un rezultat NEGATIV la testarea cantitativă a Anticorpilor anti SARS-CoV-2 de tip IgG si rezultat NEGATIV la testarea cantitativă a Anticorpilor anti SARS-CoV-2 de tip IgM.
  Menționăm că pacientul depistat pozitiv SARS-COV-2 va fi testat săptămânal în mod gratuit la cererea Direcției de Sănătate Publică Județeană sau a Municipiului București atât prin metoda RT-PCR cât și anticorpi anti SARS-COV-2 de tip IgM și IgG.
 7. Excepție de la prevederile punctelor 1-6 fac unitățile de distribuție a alimentelor, instituțiile publice ale statului (Posta, Casa de Pensii, Lăcașe de cult) unități sanitare, mijloace de transport în comun, unități de distribuție și depozitare a produselor medicamentoase în care va fi necesară respectarea măsurilor de prevenție instaurate până în prezent și care vor fi menținute pe tot parcursul pandemiei COVID-19 (constând în purtarea obligatorie a măștii de protecție, păstrarea distanțării fizice, evitarea zonelor aglomerate, efectuarea procedurilor de igienă și dezinfecție a mâinilor, eticheta de tuse)
 8. Renuntarea la obligativitatea purtarii mastii in spatii deschise sau inchise in urmatoarele cazuri:
  • a. Persoanele se afla in spatii ale punctelor de lucru ce respecta normele enuntate la punctele 2, 4 sau 5.
  • b. Persoanele pot prezenta un Buletin de Analize pentru depistarea Anticorpilor antiSARS-CoV-2 de tip IgG continand un cod de bare care prin scanare va certifica pe siteul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul POZITIV efectuat cu maximum 30 de zile anterior.
  • c. Persoanele pot prezenta un Certificat de Vaccinare cu un vaccin care ofera protectie de tip Anticorpi si cu Buletin Analize Confirmare Rapuns Imunitar continand un cod de bare care prin scanare certifică pe siteul laboratorului sau unității sanitare emitente, rezultatul POZITIV, efectuat cu maximum 90 de zile anterior.
  • d. Persoanele care prezinta o Adeverință Medicală care confirmă prezența unei afectiuni care nu ii permite purtarea mastii de protectie, emisă de catre Medicul de Familie sau de catre un Medic Specialist.

*Menționăm faptul că purtarea măștii de protecție pe perioada sezonului umed și rece în spațiile deschise, NU reprezintă o măsură de protecție și de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2 datorită faptului că prin umezirea acesteia protecția oferită scade semnificativ prin creșterea permeabilității.

 1. 9. Nerespectarea oricarei prevederi propuse la punctele 1-8 constituie contravenție, în măsura în care, potrivit legii, nu este infracțiune, și se pedepsește cu amendă cuprinsă între 5000 de lei – 50.000 le pentru persoane fizice și 50.000-1.000.000 lei pentru persoane juridice.

Solicităm prin prezenta petitie aprobarea unor acte normative cu caracter obligatoriu intocmite de autoritatile competente, care sa tina cont de masurile propuse, pentru a limita cat mai mult posibil limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, cât și efectele negative asupra drepturilor si libertatilor omului, asupra evoluției economiei și asupra vieții sociale.