NOTĂ DE FUNDAMENTE

NE LUĂM VIAȚA ÎNAPOI

#itsmylife

NOTĂ DE FUNDAMENTE

Călătoriile internaţionale au reprezentat încă de la începutul pandemiei COVID-19 o cale de răspândire a virusului SARS-CoV-2. Cu scopul de a minimiza acest risc au fost impuse pe plan mondial diverse măsuri, așa cum și România a făcut-o prin carantinarea persoanelor venite din alte ţări. Această măsură instaurată descurajează călătoriile internaţionale, acest lucru având un impact negativ asupra economiei. În acest sens, mai multe ţări au căutat metode alternative astfel încât circulaţia să fie cât mai puţin afectată fără a crește riscul de răspândire.

Conform unor studii publicate un potential vaccin eficient ar putea stopa raspandirea SARS-CoV-2 doar daca pentru o perioada de cel putin 3 luni cel putin 70% din populatie ar fi imunizata fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boala. Avand in vedere ca rata de vaccinare este prognozata in medie pentru Romania la cateva sute de mii de persoane vaccinate pe luna, observam printr-un calcul simplu ca este imposibil ca in viitorul apropiat aproximativ 12 milioane de romani sa poată fi imunizati pe o perioada de cel putin 3 luni, avand in vedere ca perioada medie de imunizare dupa infectare este de 3 luni, iar estimarea protecţiei după efectuarea vaccinării împotriva COVID-19, este de aproximativ 6 luni.

Nu numai Romania se confrunta cu aceasta situatie. SUA, spre exemplu, estimeaza ca ar putea opri epidemia prin vaccinare nu mai devreme de mijlocul anului 2022, in cazul in care se dovedeste ca actualele vaccinuri sunt eficiente, iar populatia opteaza pentru vaccinare.

Cu alte cuvinte, suntem departe de a termina “povestea COVID-19”, iar masurile de tip lockdown sau restrangere a activitatilor incep sa isi dovedeasca ineficienţa pentru stoparea evoluţiei pandemice SARS-CoV-2, având impact asupra economiei ţării.

In asteptarea rezultatelor implementarii vaccinării împotriva COVID-19 in randul populatiei generale sau a unui tratament eficient universal recunoscut, este esenţială descoperirea in faza incipienta a infectiei virale.

Asa cum calatoriile reprezinta un progres in evolutia dezvoltarii din punct de vedere intelectual al oamenilor, fapt care in ultima perioada se poate realiza doar cu un simplu test de identificare a virusului SARS-CoV-2, pentru restabilirea normalitatii vietii in actualele conditii, opinam ca implementarea unei strategii responsabile de catre autoritatile competente este o solutie viabila pentru redresarea societatii pe plan economic, cultural si social.

Implementarea acestei strategii reprezinta modalitatea optima prin care romanii pot reveni la o viaţă normală, astfel incat sintagma SA NE LUAM VIATA INAPOI sa devina realitate.

Monitorizarea infecţiilor SARS-CoV-2 ESTE o metoda de prevenire a răspândirii!!!!

Democratia nu permite ingradirea drepturilor fara ca masura sa fie justificata, iar din perspectiva drepturilor si libertatilor omului intr-o democratie este de neconceput ca o persoana care nu prezinta risc de infectare sa fie supusa unor regimuri restrictive de libertate.

Ţinând cont ca in orizontul de timp apropiat nu se preconizeaza vreo solutie miraculoasa care sa conduca la eliminarea si la inlaturarea pericolului reprezentat de virusul SARS-CoV-2 iar prelungirea pe o perioadă nedeterminată de timp a unor masuri restrictive va conduce la falimentul unor industrii cu impact direct asupra intregii populatii si a bugetului national, initierea unor masuri legislative care sa diminueze impactul masurilor restrictive luate pentru limitarea raspandirii virusului este esentială în viitorul apropiat.

Da! Din punct de vedere medical, putem sa luăm parte la evenimente cu un număr crescut de participanţi, fara sa riscam răspândirea virusului, daca vor fi respectate anumite măsuri de prevenţie care privesc atât locatia desfășurării evenimentului cât și persoanele care iau parte la acesta, dacă acestea DOVEDESC ca NU sunt infectate cu SARS-CoV-2.

În acord cu practicile internaţionale, dorim să facem următoarea propunere catre autoritatile competente in vederea legiferarii unor solutii astfel incat viata economica si sociala sa nu mai fie atat de profund afectata de masurile restrictive luate pentru limitarea raspandirii virusului.

Solicitam prin prezenta petitie aprobarea unor acte normative cu caracter obligatoriu intocmite de autoritatile competente, care sa tina cont de masurile propuse, pentru a limita cat mai mult posibil limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, cât și efectele negative asupra drepturilor si libertatilor omului, asupra evoluţiei economiei și asupra vieţii sociale.